Motormek!

Äntligen kan jag få börja med den biten som ska bli trevligast, själva anledningen till att jag köpte bilen. Motorn. Riktigt najs!

Mina planer för denna bil är först och främst att få den att gå bra. Ett lätt rimmat originalskick, till att börja med. När bilen kördes hem så ryckte och hackade den en hel del vid lågt varv och låg belastning, ibland så mycket att växeln hoppade ur. Orsaken till det är förmodligen "tjuvluft" som tar sig in på diverse ställen. En allmän översyn till att börja med alltså.

2004-01-26

Gaswiren måste bytas, justerskruven som wiren går igenom framme vid motorn har gått i 3 (tre!) delar, så den kniper åt om wiren med följd att gasen hänger sig strax över tomgång. Inte så farligt i och för sig, men lite störande och besiktningen hade anmärkt på det också. Så det vart en ny sådan. Lite halvbökigt att montera, jag lossade den nedre delen av instrumentpanelen för att komma åt bättre. Wiren åkte sedan på plats efter att jag hade fått fila ner metallkroken i änden som skulle sättas fast i pedalen, den var för tjock och gick inte att få igenom hålet! Men till slut blev det bra.

Tjuvluftsjakt!
Tjuvluft är alltså luft som läcker in nånstans på väg in i motorn där det inte är tänkt att luft ska komma in. Den extra luften gör att motorn får för mycket luft vilket kan resultera i en hel rad bekymmer. Ryckig gång, svårtstartad mm och så vill man ju inte ha det.

Eftersom denna bil har supercool vatteninsprutning, så sitter det en säkerhetsventil (egentligen bara en återcirkulerande avlastingsventil som styrs av boxen till vatteninsprutingen) mellan tryckröret från turbon och röret in i turbons inlopp. Skulle vattentrycket sjunka på grund av att det är slut i tanken eller pumpen har klappat ihop, så öppnas ventilen och övertrycket som turbon alstrar blåser tillbaka in dess insug igen. Ventilen har suttit lite snett på grund av att hålet i tryckröret och inloppsröret inte har suttit mitt för varandra, så jag tänkte lossa inloppsröret och skjuta in det lite extra i slangen på turbon så att det skulle bli rakt och inte vara någon glipa vid ventilen.

När jag var nere med huvudet och lossade slangklämman så syntes ett par varv svart eltejp runt röret (som är i plast). "Hm, det där tar jag bort" tänkte jag och drog bort den... där under uppenbarade sig en STOR spricka i röret som sträckte sig 3/4 runt röret! Ajdå.

De första bilderna visar säkerhetsventilen. Aluminiumröret är tryckröret ut från turbon och under det ligger det svarta inloppsröret. Inloppsröret skruvade jag bort för att undersöka närmare.

Inte så bra! Förmodligen har en slangklämma halkat utanför området med metallförstärkningen och röret har tryckts sönder. Som lite kuriosa så är det stora hålet hålet där säkerhetsventilen sitter och det lilla, precis vid sprickan, är där vatteninsprutningsmunstycket ska sitta.

Virserums bildemontering hade ingen 900 Turbo inne och därmed heller inget begagnat rör till mig. Vad göra? ...man kan ju svetsa plast... hmm... det var värt ett försök! Jag letade fram en gammal dålig lödkolv och skred till verket.

Genom att klämma ihop röret så springan blev så liten som möjligt, smälta ner lödkolven längs med sprickan till halva lödkolvsdiametern och sedan putta och smälta tillbaka det som hade pressats upp på sidorna så blev det riktigt bra! Jag gick över det ett par gånger tills dess det såg så bra ut som det gick att få det. Sist men inte minst utförde jag ett vetenskapligt hållfasthetstest. När röret hade kallnat helt, tog jag tag med en hand på var sida om lagningen och vred så hårt jag orkade... Det höll!! Hallelulja! Gör som McGyver - Meka själv!

Med röret borta så kunde jag ju inte hålla mig från att undersöka turbon. Ett visst spel radiellt i impellern ska förekomma eftersom att axeln är lagrad i ett glidlager, (inget oljetryck i lagret ger ingen oljefilm ger ett visst spel) men axeln ska heller inte glappa så mycket att impellern går emot kanterna och det gjorde den inte, även om det var bra nära. Vad som däremot inte ska finnas är axiellt spel och det fanns heller inget. Så det är ju bra. Så här ser den ut, den lilla snurran:

Jag har kollat över alla vakumslangar också och bytt några som verkade dåliga. Så förhoppningsvis är tjuvluftsproblemet ordnat.

De uppmärksamma noterade T-korset på slangen till wastegate-klockan på den vänstra bilden här ovanför! Så här är det tänkt att det ska fungera (det är inte jag som har satt dit det och jag kommer nog ta bort det. Men men..)

Wastegaten är en "klaff" som kan öppnas för att släppa förbi en del av avgaserna förbi turbinen i turbon, direkt ut i avgasröret, turbon saktar då ner och laddtrycket sänks. Wastegaten påverkas av en stång från tryckklockan.
Tryckklockan innehåller en fjäder som vill hålla stången indragen och därmed klaffen stängd. När laddtrycket ökar kommer trycket såsmåningom att övervinna fjäderkraften, klaffen öppnas, turbon saktar ner och på så sätt regleras laddtrycket.

T-korset har till uppgift att släppa ut lagom mycket av trycket för att lura tryckklockan att tro att laddtrycket är lägre än vad det egentligen är. På detta enkla sätt har man trimmat sin bil! På en modernare bil med elektronisk reglering är detta sätt ajjabajja och pisk med torrt enris på rumpan! På så vis sätter man elektroniken ur spel och den har inte längre någon chans att reglera laddtrycket. Men men, nog om detta, för på denna fina bil finns ingen elektronik, det kom först -82.

Det skulle alltså vara rätt okej att "pysa" upp laddtrycket på denna bil, men det vill jag helst inte. Ska man göra det på rätt sätt så finns det finns starkare tryckklockor att köpa som har en bamsigare fjäder i sig och därmed tillåter högre laddtryck. Jag tänkte mig istället en justerbar extern fjäder som hjälper till att hålla tillbaka stången. Vi får se hur det funkar!

Det var det hela för denna gång. Stay tuned for more!

2004-03-19

Tjuvluft får bilen fortfarande nånstans verkar det som. Rycker och sliter i kopplet rätt ordentligt fortfarande. Men klart mindre än innan iallfall.

Välbehövligt oljebyte...
Oljan i bilen har varit svartare än svart och dessutom kom ett gnällande tjutljud ifrån... oljefiltret... dags att byta olja och filter kanske? Skaffade billig helsyntet ifrån Biltema och nytt filter från Saab. Bilen är ändå 23 år gammal och denna olja ska väl vara bättre än allt som denna motor specades för en gång i tiden. Hej och hå. Hem till garaget med väl varmkörd bil och ur med oljepluggen. Längst ut på pluggen fanns 1/2 cm tjock gegga. Det såg inte så fräscht ut kan jag säga.

Jag ville få ut så mycket av kletet som möjligt och satte därför dit ett oanvänt oljefiler till saab 900 som har legat och drällt i garaget i många år och trattade sen i olja från ett fat som står i garaget. Nån mineralolja som bara används till gräsklippare och traktorn. Körde sen en dryg mil ungefär och bytte sen till nya oljan och nya filtret! Oljan som bara varit i den korta stunden var inte så fräsch den heller (det är den på bilden...)!

Tjutljudet försvann, bilen släper inte ofantliga blåröksmoln vid motorbroms och oljan är fortfarande ljusbrun efter flera mils körning. Sensmoral? Byt oljan ibland.

Laddtryckshöjning!
Nu kommer vi till det roliga! Det har varit problem med att få upp laddtrycket. Original ska den ladda 0,7 bar (övertryck alltså) men det kommer som mest upp i 0,5 - 0,6. Vatteninsprutningen fungerar ju nu, om än med lite dåligt tryck, så 1 bar ska man väl kunna ladda iallfall!

Till att börja med experimenterade jag och Karl en del med tidigare nämnda T-kors utan vidare resultat. Till slut slet vi bort laddtrycksregleringen helt för att se så inte turbon var utsliten... och det var den banne mig inte! =) Ljudet blev helt annorlunda, ett hårt visslande, 1,5 bar innan jag släppte på gasen och riktigt bra drag under galoscherna! Nu vet jag även hur det låter när en motor spikar på grund av för högt laddtryck... Men det är bara bra att veta!

Dags nu för en mera raffinierad lösning än laddtrycksreglering med högerfot och laddtrycksmätare. Steg nummer ett: Leta upp ett par fina fjädrar. Elgitarrer har fina fjädrar. Tips! Fråga din lillebror först om det är hans gitarr, Nils hade några över som jag fick.

Nu saknas det lite bilder, men allt kommer att trilla på plats när du ser hur det ska sitta! Först fixa iordning lite olika delar. Sista bilden visar inte de hål i plåtbiten som senare borrades ute i kanterna.

Häng på fjädrarna på WG-stångens justerbara del som numera har en platta på sig:

Presitionsborra lite i några skruvar... nu börjar du nog undra vad det ska bli av detta...

Jo! Nu är allt på plats! Ahaaaa, det var så han menade. Jag får bättra på mitt fotograferande lite. Bilderna är tagna underifrån bilen.

Nu kan man ställa laddtrycket med hjälp av de två muttrarna på skruvarna som håller fjädrarna. Egentligen skulle fjädrarna vara lite kortare så kan man justera mera. Men det fungerar bra ändå! Laddar nu ca 1 bar och bilen börjar gå bra! Lite mera tryck i den nu kan jag säga! =)
Tyvärr sjunker laddtrycket snabbt tillbaka ner till 0,6-0,7 ungefär. Det är bara uppe och vänder på 1 bar. Nånting är inte riktigt som det ska. Jag har mina misstankar... Ska kika på det till nästa gång!

2004-05-13

Ännu mera tjuvluftsjakt
Har jobbat på att få bort ryckningarna utan vidare resultat. Uteslöt ytterligare ett ställe där tjuvluft kan komma in, men det är svårt att säga om det blev bättre. I varje fall inte sämre! Det var de två gummigenomföringarna på insugsgrenröret som hade torkat ihop och glappade.

Det syns inte på bilden, men där inne i mörkret ligger gummiproppen!! Av misstag råkade jag trycka in den så den trillade in i insuget. Inte så bra gjort, men som tur var lyckades jag lirka ut den via gasspjället. Nummer 2 fick sedan samma behandling, trycktes in och lirkades ut. Båda var så hårda och torra att de bara gick i smulor om man drog i dem.

Nya från Saab...

...satt som en smäck i insuget! Nu är det garanterat tätt där iallafall.

Luftfilterbyte
Min bror Karl var så bussig så han bytte luftfiltret åt mig. En inte helt enkel operation, rätt bökigt där nere! Här är han i full aktion.

2004-07-18

Har felsökt lite mera och äntligen fått bukt med ryckningarna!!
Jag och Karl var ute i garaget under våren och kopplade bort avlastningsventilen i ett desperat försök att finna felet med ryck och spökande laddtryck. De två hålen måste täppas igen på lämpligt sätt, det blev finfina lösningar med gammal slang, tejp och en vinkork!

Det hjälpte inte. Men avlastningsventilens gummitätningar är så dåliga så jag vill inte sätta tillbaka den med dem igen, så just nu körs bilen utan. Original hade T8:orna inte avlastningsventil (iallafall inte de tidiga) så det är väl okej att köra utan ett tag. Ventilens funktion är att släppa ut de tryckstötar som uppkommer när man hastigt stänger igen gasspjället och turbon tvingas pumpa luft mot det stängda gasspjället.

Så äntligen fick jag ändan ur vagnen och bytte tändstift härom veckan! Det borde jag ha gjort tidigare, särskilt som min bror och Beffe har tjatat på mig om det. De stift som satt i var Bosch Super 4 med fyra elektroder istället för en. Dyra och säkert bra har jag trott. Men icke. Jag plockade ur ett ur motorn och slog upp vad det var för modell, WR56 = resistorstift! Dessa stift har inbyggt motstånd, vilket man inte ska ha till min bil som har motståndet i tändkablarna redan.

Så i med ett gäng originalstift, NGK BP7ES, samt nya tändkablar, fördelarlock och rotor. De gamla tändkablarna var av 4 (!) olika märken på totalt 5 kablar och hade hål i isoleringen...

Nu ser det lite bättre ut. Upphängningsannordningarna är tyvärr borta, så de hänger lite osnyggt. Men det funkar.

Resultat? Ryckningarna är som bortblåsta! Bilen går mycket bättre nu, inte prestandamässigt kanske, men det är skönt att motorn inte längre rycker så att växlarna hoppar ur...

Kostnad: 352:-

2004-09-23

Dags att uppdatera lite igen, för nu har jag byggt ett nytt insugsrör med fästen för kallstartspridare! Bränslet hänger nog inte riktigt med vid högre laddtryck och det kan vara bra med lite extra sås när nålen passerar 1 bar.

Här är utgångsmaterialet:
2 rörkrökar och en 2" till 2,5" övergång (ej på bild) från Mekonomen, två kallstartsspridare, en annan anslutning från bränslefiltet som har utgång för slang till kallstartsspridare från en 16V 900, ett bromsrörsfördelningsblock, bränsleslang och en 90-graders slangbit från en Ford (ja, jag har varit på skroten och fyndat!).

Nu ska vi se vad man få ihop av detta, kapa lite (Kalle hemma på "Leave" två veckor från Kosovo) och svetsa lite.

Ett riktigt bonnarör tyckte mamma det såg ut som... hon har nog rätt. =)

Mera fulmeck! Här ska vi ha ett hål med en bit rör i. Här kommer avlastningsventilen att sättas fast, känns lite tätare med riktig slang och slangklämma än genomstucken genom ett hål med en sprucken gummitätning...

Och sen något ställe att få i insprutarna i.

Till slut blev det så här. Ytrosten börjar komma... hann inte måla innan det var dags att panikmeka ihop bilen ingen och bilderna tagna några veckor senare. Avlastningsventilen sitter definitivt bättre nu.

Bränsle vill de ha också de små spridarna. Den andra anslutningen med extra-utgången passade som handen i handsken och bromsrörsfördelningsblocket sitter som vore det buntad med buntband. Och det är det.

Det hela är inkopplat med ett relä som tar styrsignal ifrån vatteninsprutningens tryckvakt, vattnet och extrabränslet går alltså igång samtidigt. Jag har inte testat resurserna fullt ut än, vi får se vad det räcker till, laddtrycket är lågt ställt tills jag har fått ordning på vatteninsprutningen. En spridare räcker iallafall till att nästan döda motorn på tomgång och skapa massor med svartrök (felkoppling som snabbt ordnades) och nu har jag ju två... Vatteninsprutet är masserat, det ligger här på golvet och är idag provkört, ska in i bilen imorgon och uppdatering om det kommer snart!

Förresten så går bilen mycket bättre med de nya tändstiften, hackningar bortblåsta och förbrukningen sjönk med ca 0,2 liter per mil (10 extra mil till per tankning!). Det tackar vi för.

Hej så länge!

2005-01-10

Det är nu konstaterat att turbon har gjort sitt, bilen kan ryka något så helt djävulskt när den är lagom halvljummen och man bromsar in vid ett stoppljus. Vi snackar alltså pumpa ut en korv med rök som först upplöses när den slår i backen... ungefär.
Ett kompprov är utfört som visade lagom sletna värden, inget som direkt säger att själva motorn är dålig och turbon har verkligen blivit jätteglapp. Så att det är den råder inget tvivel om, det rann olja ur tryckröret mellan turbo och insug när jag hade loss det senast...
En ny behövs. Jag hittade en perfekt i Örebro och åkte och hämtade den. En uppgraderad originalturbo med större kompressor, kallas för "Trim 60" och är lagom stor samt passar utan modifiering. Tyvärr tyvärr visade det sig att den inte var vad som utlovades (detta märkte jag när jag kommit hem igen 26 mil tur och retur!) kompressorinloppet var bara 40,5 mm i diameter och en trim 60 skall ha 46,5. En originalturbo (trim 45)! Den är numera tillbakaskickad till säljaren och jag väntar -spännt- på att mina 2300 skall dyka upp på kontot igen. Så nu letar jag ny turbo, nu lutar det åt en TD04 från nån Volvo. Mycket modernare än en Trim 60, klarar nästan lika mycket, har bättre respons och är billigare. Men det får vi se hur det blir med. Skriver mera då!

2005-02-14
Äntligen! Att köpa turbo är inte så lätt som man kan tro. Den första turbon som jag hämtade var ju av fel modell som jag skrev här ovan. Tur dock att det var en ärlig och riktigt trevlig person, så att skicka tillbaka den och få alla pengarna tillbaka var inga problem.
Nästa turbo var en TD04-15g från en Volvo, perfekt modell och perfekt pris! 1000:- + frakt. Jag ringde och köpte den direkt! Killen lovade att skicka lite bilder och att posta den mot postförskott samma dag. Och jag väntade och väntade... När jag slutligen ringde och undrade vart den tagit vägen, fick jag höra att alla hans paket som han skickade samtidigt, min turbo, en intercooler och nån mer dyr pryl hade alla försvunnit på posten! Det var en sisåsär 5-6 veckor sedan nu och ingen turbo har dykt upp ännu. Stulen på posten eller aldrig inlämnad gissar jag. Och de bilderna som han skickade, de kom aldrig...

Här är en bild på den felaktiga turbon som jag köpte i Örebro. Snygg var den iallfall =) Det som avgör vilket trim kompressorn har är förhållandet mellan kompressorhjulets "inducer" och "exducer". Exducer (kompressorhjulets största diameter närmast lagerhuset) är samma på en originalturbo och en "trim 60". Det som skiljer är inducer-måttet (lilla diametern närmast inloppet). En trim 60 skall ha 46,5 mm diameter på inducern och denna hade bara 40,5. En Trim 45 alltså = original turbo.

Men så äntligen fick jag ett paket idag innehållande en annan TD04 med 15g kompressor och 7:ans (det största) raka avgashus. Själva kombinationen är egentligen inte optimal, ganska liten kompressor och stor avgasturbin, men den räcker gott och väl till. Kompressorn är tillräckligt lättdriven för att ge bra ladd vid låga motorvarv, men den stora turbindelen ger inte snurr på bitarna förrän vid ca 2500 varv. Detta passar dock bra med saabens klena växelåda som inte gillar för mycket mos på låga varv. Nuvarnade turbo ger laddtryck vid ca 3000 varv, så lite tidigare kommer trycket att komma och ska sedan hålla lååångt upp i registret! =)

Enligt uppgift 2000 mil och kostade 1800 + 140 kr i frakt.

Denna turbo har även inbyggd avlastningsventil, något som syns på de två sista bilderna. Jag kommer att köra med den så får vi se om det lirar annars kan man ersätta den med ett täcklock och köra med en annan av vanlig modell.
Ännu ett skäl till att man eftersträvar 7:ans avgashus är att det har samma fläns (sk T3-fläns) som originalturbon (som just är en Garret T3, därav namnet på flänsen). Volvo använder sig dock av en labyrinttätning mellan grenrör och turbo. Grenröret har en utskjutande ring som ska passa ner i motsvarande urtag i turbon. Detta har inte saaben och därför behövs en rund platta därimellan som fyller ut gropen. Här ses min gode bror göra de första modifieringarna av den rostfria platta som ska bli ring så småningom. Hål i mitten för bult så man kan sätta upp den i svarven och grovslipad.

Jag har även skaffat mig en intercooler. Det finns två modeller av IC på saab 9000, den gamla och den nya. Det som skiljer är gavlarna, den nya modellen passar som handen i handsken på en 900 och detta är då som alla redan räknat ut: Den gamla modellen! Men jag hade ändå tänkt svetsa på nya, tåligare, gavlar i aluminium istället så de gamla gavlarna kvittar. 300 spänn på skroten.
Notera också utnyttjandet av ett korridorrums alla utrymmen! Om du undrar över de svarta stecken på väggen så är det märken efter ett par vinterdäck...

2005-03-05
Såja! Ännu en tisdagkväll spenderad i M-verkstan. Nu är tätningsringen mellan turbo och grenrör klar! Karl har gjort det mesta jobbet på den och nu under den senaste sessionen hjälpte även Beffe till. Det var inte helt enkelt att göra denna. Allt gick finfint tills det rektangulära hålet i mitten skulle borras och fräsas, de första tre sidorna gick utan större bekymmer. Men när den sista frästes så gav ringen med sig och deformerades svårt! Som tur var böjdes den enkelt tillbaka till -nästan- helt rund form i skruvstädet.
Man ser på bilden hur fräsningen har böjt av på ena långsidan, men egentligen är det rakt fräst, fast ringen har krökts...

En slutlig attack med fil snyggade till sidorna. Fy h-e för rostfritt! Så himla svårbearbetat pgr hårdheten. Men blankt =)

Ytterligare ett litet inköp är gjort. Ett sportluftfilter! Egentligen hade jag tänkt köra med ett originlfilter i en rejält borrad filterburk, det borde räcka gott och väl samt rena luften bra. Men det blir onödigt knepigt att montera, detta filter är bara att dra fast med en slangklämma och dessutom måste jag erkänna att det ser ganska manligt ut! =)

Detta kommer monteras i skärmen bakom vänster lyse, avskilt från varm motorluft och skyddat mot smuts.

2005-07-11
Sommar, semester, lata dagar hemma i Småland och bilmek såklart. Nu ska nya turbon dit, den gamla har verkligen gjort sitt. Mer och mer oljerök och osande avgaser kommer ur bilens bak trots att jag håller oljenivån på svältgränsen (runt min-strecket), något som dämpade symptomen förut men inte nu längre. Innan bilen knuffades in i garaget för nån vecka sedan hade jag loss batteriböjen och passade på att inspektera om axelglappet i den gamla T3:an har förvärrats. Nu ligger den i princip LÖS där inne! Hög tid att byta. Men först lite kopplingsuppgradering!

Kopplingen har från första början slirat och ställt till problem vid omkörningar och okynnes-urgasning. Liksom med den gamla turbon har den bara blivit sämre och sämre och mer trim lär inte göra det hela bättre. Vid en skrotutflykt hittade jag en 900S som har den starkare 228 mm kopplingen (lamellens ytterdiameter, sitter på 16-ventils turbobilar från 90-93). Original hade tidigare turbosar 215 mm lamell. Priset på 200:- för svänghjul, lamell och tryckplatta inspirerade ytterligare.

Allt gick smidigt tills jag klantade mig rejält vid urdragning av den genomgående axeln (i princip det första man gör vid kopplingsbyte). Här ska en skruv dras i axeln som man sedan bänder ut och därmed får med axeln. Skruven drog jag av! Besök på tre andra skrotar gav att endast denna 900 T16 av rätt årsmodell fanns i Norrköping.

Men men, inget ont som inte för något gott med sig. Fint läge att köpa nya verktyg! Dagen efter återkom jag till skroten med nyköpta skruvutdragare. Dessa rekommenderas egentligen inte, enbart på namnet "svin-pittar" hör man att de inte kan föra särskilt mycket bra med sig. Problemet är att när de gängas in i skruven pressar de även ut den så den fastnar ännu hårdare och med lite tur har man sen en avdragen och härdad bit av svinpitten i den krånglande skruven som nu inte går att borra i. Men denna gången gick det rätt bra (hade varit katastrof om det var axeln jag ville åt...). Halva skruven kom ut vilket räckte för att få i en ny skruv och få ur axeln.

Hemma i garaget plockade jag snart bort den gammla kopplingen med svänghjul och allt. Ny vevaxeltätning bakom svänghjulet hade jag redan införskaffat eftersom det syns att det har skvätt olja från kopplingen. Säkert den största anledningen till slirandet, olja på lamellen vill man INTE ha. Som kaka på tårtan satt det en förgasar/insprutar lamell på 203 mm på bilen, rejält sliten och med sprickor och ojämnheter på svänghjulets yta, som följd av värmeutvecklingen när ca 160 vatten-sprit insprutade hk sparkat loss.

228 lamell till vänster och 203 till höger. Nya vevaxeltätningen kommer nog täta bättre än den gamla, orsaken till den gamlas kasshet är att den fjädrande ringen på insidan saknas! Undrar var den finns nu? Troligtvis i vevhuset...

Efter lite uppfräschning av 228 svänghjulet med sandpapper och byte av stödlagret i mitten till det från det gamla svänghjulet, som krasade mindre, moterade jag dit det. Gängtätning på skruvarna är ett måste! Här bakom skvalpar motoroljan och läcker gärna ut på kopplingen annars. Tack "Jonka" på STCS att du råkade nämna detta! Annars hade jag missat det. Även här kunde jag se att det hade läckt ut olja på den gamla kopplingen. Nu väntar jag bara på nytt urtrampningslager från Speedparts så kan jag spänna ihop tryckplattan och klämma dit hela paketet.

Så till turbobytet. Den gamla kom loss utan knot. Nu måste TD04:an vridas så att lagerhuset sitter rätt (oljeretur så rakt ner som möjligt), för att göra detta lossar man klämman som håller fast avgashuset och slipar ner det styrstift som låser huset i, för Volvo 850, rätt läge.

Med avgashuset rätt så måste även kompressorhuset vridas motsvarande för att wastegateklockan ska hamna i rätt läge. Här finns också ett styrstift som måste bort. En försiktig rengöring av kompressorhjulet snyggade upp lite.

När kalaset skulle ihop igen stötte jag på patrull med tätningsringen mellan lagerdelen och kompressorhuset. Jag fick bara inte dit huset igen, tätningsringen halkade ut ur spåret och la sig ivägen. Lösningen heter fullösning, jag skar försiktigt bort en bit av gummiringen. På bilden ser det lite dåligt ut, men kanterna snyggade jag till när jag hittat rätt längd på ringen. Ett ytterst litet läckage, om ens något kan väntas här, så det ska inte vara något problem.

Eftersom jag har snurrat på kompressorhuset så slår nu den inbyggda avlastningsventilen emot startmotorn... Jahopp, planerna att använda den ströks därmed raskt och ett täcklock snidades till. Saab/Bosch original plastventil är inhandlad som ersättare.

Nu till det stora kruxet med detta byte: oljereturen. Det stora bekymmret är att original-returen är skruvad i blocket långt in under grenröret bakom motorfästet. Jag kände inte alls någon lust att demontera grenröret för att få loss den. Jag lät den sitta kvar och kapade den på plats.

Med ett 2,5 meter långt rör i rätt dimension, en gassvets och ett skruvstäd krökte jag sen till en (jättefin) böj att utgå från. Samtidigt ordnade jag till en platta till flänsen. När jag sedan svetsade plattan på röret tvingade jag fast den mot ett rejält plattjärn för att undvika att plattan skulle slå sig. Passformen på röret kan anses vara sisådär och bygget får nog klassifieras under fulmeck... Särskilt att helsvetsa röret på plats underifrån, inte lätt! Men tätt, otroligt nog. Lacknafta läcker iallfall inte igenom.

Oljetillförsel ordnas med en stålomspunnen hydraulslang som Dunlop Hiflex i Norrköping hjälpte mig med. Mycket trevligt ställe! Här är bara ena änden pressad, slangen måste måttas och markeras på plats så att den andra anslutningen hamnar i rätt vinkel. Slangen är nämligen omöjlig att vrida i längsled. I nuläget ligger slangen färdigpressad och klar i garaget, bara att montera.

För nån timme sedan damp faktiskt urtrampningslagret ner i brevlådan, så nu blir det garaget i eftermiddag! Ska uppdatera mer snart, förmodligen redan imorgon. Ta det lugnt i solen!

2005-07-16
Kopplingen är på plats, det enda som har strulat är att jag inte lyckats trycka ihop tryckplattan tillräckligt. Fullt intrampad med pedalen och låst i det läget så tar slavcylindern i rejält på tryckplattans fingrar. En god dos välriktat våld och spackelspadar, skruvmejslar mm som cylindern kan glida mot samtidigt som fingrarna kläms in har varit enda lösningen. Om nån vet vad jag gör fel, skriv det gärna i gästboken! Nu sitter den iallfall där med nytt urtrampningslager och allt.

Inte endast nya anslutningar för olja och avgas, utan även vattenanslutningar vill TD04:an ha. Gamla turbon har inte vattenkylt lagerhus och inte heller finns utlopp för det på motorn, lyckligtvis fann jag allt som behövs på en nyare 900 T8 vid en skrotutflykt i vintras. Vilseleds inte av att det ser svalkande och skönt ut i jämförelse med den knastrande värmeböljan utomhus. Det var kallt och mycket snö! Brrrr... Termostathuset med en extra utgångsnippel och slangen från kylarens nedre vänstra hörn upp till vattenpumpen (som inte kom med på bild) fick jag billigt.

Det bliv lite pyssel för att få ihop slangarna till vattenkylningen. Nerifrån kylaren skarvade jag på med ny slang, som sen var för grov för nippeln till turbon. Löstes genom att löda på en bit kopparrör på nippeln. Upp till termostathuset matchade inte slangarna heller, fixade det genom att skjuta in den ena slangen i den andra och lägga på rejält med lim. En slangklämma som extra säkerhet. Det ska bli spännande att se hur länge detta håller. (längre än växellådan iallfall, så det är nog inget att oroa sig för!)

Nu är i alla fall TD04:an på plats! Väl värt en helt egen bild. På bilderna syns också den stålomspunna oljeslangen.

Dags nu för grädden på moset. Laddluftkylaren!
Jag började med att flytta kylaren bakåt 3 cm eftersom tjockleken på LLK:n är 8 cm och utrymmet framför kylaren är bara ca 5 cm. Balken där kylets undre fästen sitter var inte svår att få loss, rosten hade delvis redan gjort jobbet åt mig. Två stadiga plattjärn utgör de nya undre fästena och i överkant fixas tillbakaflyttningen med rörbitar som distans.

Det finns ganska gott om utrymme bakom kylaren, enda stället är motorfästet som tar i lite. Enkelt fixat med kapning i kylaren. Vipps finns massor med utrymme för intercooler! Den uppmärksamme ser också att jag har kapat av den innåtböjda biten på plåten på sidorna om kylaren.

Utrymme för röranslutningarna skapas... och jag blir helnöjd när IC:n faktiskt passar helt perfekt! Några bitar gummislang skyddar mot nötning mot plåtkanterna.
De fästen som sitter precis över utgångarna är fästen för lysena, jag svetsade på lite extra för att stärka upp dem. Vid kapningen försvann 3/4 av deras ursprungliga svetsning. Ganska tight om utrymme.

Så dags för rör. Vilket jobb! Min första intention var att bättra på 90-graderskrökar i 2,5" rör från Mekonomen med hjälp av sandbockning. Krökarna är alldeles för vida och tar i hej vilt lite varstans i originalutförande.
Ena änden på krökarna svetsas igen, röret packas med sand och andra änden täpps till med ett annat rör som skjuts in och samtidigt kan användas som hävstång. Sen ska det bara vara att bränna på med svets och bocka snyggt.

Sanden är till för att röret inte ska kunna plattas ihop. Resultatet blev pannkaka. Inte ens en antydan till att gå upp som en sol innan pannkaksstadiet uppnåddes. Felet var nog att jag värmde runt hela röret, förmodligen ska värmning endast ske på utsidan av böjen.

Jag övergick till bockning den hårda vägen.

En förskräcklig massa svets. Men resultatet blev bra, gummit ut från turbon satt på den ena IC:n när jag köpte den, vilket var tur! Passade perfekt och gjorde det mycket enklare.
Dagen avslutades med att fylla röret med småspik och skaka så allt löst på insidan, efter kapning och svets, rensades bort. Senare på kvällen upptäckte jag en mystisk solbränna på vänsterarmen, det tog ett tag innan jag förstod att det var svetsningen som hade orsakat den! Det syns var handsken slutade.

Dagen efter påbörjades arbetet med röret till andra sidan, nu med långärmad tröja.
Ännu en pryl som satt i vägen var oljekylaren, som dock enkelt gick att justera ur vägen och bunta fast med lite grövre buntband, samma modell som håller IC:n

Karl slipade den avslutande skarven för optimal passform.

Det är nu jag skulle vilja sätta fart med en TIG-svets. Resultatet hade blivit lite snyggare, men huvudsaken är att det är tätt.

Tätheten kontrolleras. High tech:are, släng er i väggen! En liten läcka upptäcktes och svetsades igen.

Här ses resultatet innan rör för avlastningsventil och mutter för insugstemperaturgivare sattes på plats. Jag är mycket nöjd!

Lämplig plats och lämpligt rör (man tar vad man har!) för avlastningen, samt ovan nämnda mutter.

Nu är det inte långt kvar till provstart! Tryckrören är nu behandlade med zinkspray.

Imorgon ska vi förhoppningsvis se om det inte går att ge sig ut och prova lite och hoppas att växellådan håller! Om bara pluggen i hålet för lambdan håller tätt vill säga... =)

Over and out.

2005-07-27
Äntligen kommer den rapport som ni är så väl värda. Bilen startade snällt men gick väntat dåligt på tomgång eftersom jag låter avlastningsventilen dumpa luften rätt ut och ventilen inte håller tätt riktigt vid undertryck. Mormor kom ut och bevittnade uppstarten, hon följde även med på första provturen... efter vilken jag fick veta att hela projektet enligt henne nog var en ganska dålig idé. Det var nog tur att jag hade glömt haka på wastegatestången och därför fick 0 bar i laddtryck! Min hemsnidade lambdasond-plugg flög ur efter bara några 10-talet meter, träffade vindrutan och landade nånstans bland kossorna på åkern.

In och åtgärda lite barnsjukdomar. Haka på wastegatestången, snida till ny plugg som säkrades med ståltråd (jag vill inte köra med sonden iskruvad och elektriskt urkopplad, vissa säger att den kan gå sönder och jag tog det säkra före det osäkra) och hindrade också avlastningsventilen att suga tjuvluft genom en simpel gummiflärp.

Ut och prova igen! Nu var det bättre drag under sulorna! Bilen har klart bättre tryck på höga varvtal trots lägre laddtryck. Och vilket ljud, det blev stor skillnad med TD04:an, ganska mycket högre och en extra dämpare vore nog på sin plats. Tyvärr läcker det olja vid oljereturens anslutning mot turbon, så in med bilen i garaget igen och hem för kvällen.
Morgonen efter rev jag bort turbon igen och klippte till en tjockare och mjukare packning ifall läckan berodde på sned anliggning.

Ut och gasa igen, oljeläckan kvarstår! Mycket irriterande, men det får vara för nu. Största problemet är att det inte går att få styr på laddtrycket, det skenar ohejdat upp över 1,4 bar hur jag än justerar. Trycket pausar bara på inställt tryck för att sedan öka med varvtalet. En slagning på STCS forum gav att det är mer regel än undantag att wastegteporten måste portas för att slippa skenande laddtryck på TD04:or. Bort med turbon igen? Helst inte!

Nu gäller följande: Laddtrycket rör sig inte en millimeter över 0 bar med helt avhakad wastegatestång, alltså är flödet genom porten tillräcklig bara klaffen öppnar tillräckligt mycket, vilkte den tydligen inte gör. En undersökning av tryckklockan på den gamla T3 turbon visade på både starkare fjäder (bra, håller klaffen tät bättre) och längre slaglängd. Aha! Nästan 16 mm för T3:an och bara 10 för TD04:ans. Originalklockan sågades bort och ny bit svetsades i med hål för T3-klockan.

Som syns måste hålet i stången för wasegateklaffen minskas med nån mm. Lätt ordnat, klockan passar sen som handen i handsken. Och nu äntligen ut och gasa igen!
Mycket bättre!! Trycket byggs upp snabbare tack vare att klaffen hålls stängd bättre och lägger sig rätt stadigt på inställt tryck ända till upp till rödmarkeringen på varvräknaren. Liten liten ökning med 0,1 bar, men detta kan gå att justera bort genom att skruva på wastegatestången och korrigera med pysventilen. Nu börjar det bli drag i bilen!

Men ännu är allt inte frid och fröjd, under en laddtrycksjusteringstur fylldes bilen med rök och en vattenångsdimma skymde sikten bakom bilen. Skjuten kylslang, den jag limmade ihop, det kunde jag ju ha räknat ut innan. Efter lite kreativitet med gasol, kopparrör och lödtenn tillverkade jag en hållbarare lösning.

Och ut och gasa igen! Denna gång fick en 170 hk Volvo se sig bli frånåkt utan större problem, trimmet har alltså gett en hel del extra kraft, kul! Senare togs en längre runda eftersom det brukar vara streetrace på flygrakan i Bredshult på torsdagkvällarna. Tyvärr blev inte glädjen långvarig när plötsligt all bromsverkan försvann tillsammans med pedalen som slappt åkte mot golvet! Volvoföraren fick här sin revansh, alltid händer nått extraordinärt när man är ute och åker med bröderna Vestgöte!

Så nu står bilen återigen uppallad i mormors garage. Välbehövlig bromsrenovering väntar, jag är nu uppe i Norrköping igen och Karl har åtagit sig att ordna bromsarna åt mig. Det var inte mycket kvar av dem! Liten aptitretare här, resten kommer upp på broms-sidan när allt är lagat. Misstänker att nån packning huvudbromscylindern har gått, att bromsarna var dåliga har jag vetat länge...

 

 

Startsidan -nytt fönster!