5-papp racing på Sundstabanan 17 nov 2007

2007-12-05
Listar upp bilderna från drabbningen av 31 ekipage på Sundstabanan strax söder om Norrtälje 17:e november. Vi var 4 personer med i teamet "Röde orm" som alla ställde upp för första gången i denna åtråvärda tävling (officiellt heter det "biltest"). Reglerna är enkla, du måste sälja bilen för 5000 ifall någon är intresserad när tävlingen är avslutad, hjälmkrav föreligger men i övrigt inga extra skydd krävs. Och så är det flest varv på 5 timmar som gäller! =)

Preppning kvällen innan av röd Saab 900 2,1 -92 som ändå skulle till skrot pga rostiga länkarmsfästen. På bilderna syns i ordning, Martin, Mattias och Tomas. Och kameragossen kommer ju aldrig med på bild... Däremot vår testförare Ola.

En hästkraft extra per hål i luftburken! 25-litersdunk med spolarvätska var inte dumt att ha. Resten av inredningen kastade vi ut.

Tävlingsdagen, sista preppningen.

Starten går i Lemans-stil kl 10: 30 och det dröjde sen bara drygt 20 minuter innan saabens avgasrör lämnade in... Klart mer lättfixat än våra depågrannars VW Golf dock! (De for till skroten och skaffade reservdelar och var tillbaka på banan nån timme senare, starkt jobbat)
Man ser snart inte att saabens lysen faktiskt är på, det börjar klägga ingen "lite grann" på grus/asfaltsbanan. 25-litersdunken med spolarvätska är guld värd!

Solen kikade fram och vädret var riktigt hyggligt. Sen är det ju så, att motorsport är egentligen bara en anledning för att få grilla korv! Här bevittnar ni också ett depåstopp med obligatorisk fönsterputs.

Tyvärr höll vår lagning av avgasröret bara ett tag och vi blev snart invinkade för för hög ljudnivå igen. Lagningsattiraljerna från första lagningen hade försvunnit och vi gjorde ytterligare en proffslagning med huggmejsel i golvet och ett par varv med ståltråd. Tyvärr höll inte ens detta för evigt och snart trillade katalysatorn + mellanröret av och låg och fräste i leran. Resten av systemet fastnade i något och vek sig runt bakaxeln...
Men skam den som ger sig. Andra hade betydligt större problem, som den fagra Porsche 924:an som enligt rykte slog hål i oljetråget och som plastades med kemisk metall. Och om de fortsatte, så bara skulle vi slutföra också!
Det syns på näst sista bilden var avgasröret slutar, ca 1 dm efter grenröret. En ljuddämpare höggs upp i sidan och klämdes mellan motorrumsgolv och grenrör. Säkrades med en sten. Funkar!

Så rullade vi då över mållinjen lyckliga, glada och på plats 12. Inte så dumt med tanke på avgasstrulet som säkert tog 35-40 minuter körtid. Och även fast beslutna om att göra om detta. Men inte med Saaben, vi parkerade den på skroten 2 km bort, ingen möjlighet att förvara den och ingen ville heller köra drygt 10 mil utan avgasrör hem. Dessutom är det en lite för stor bil för sådan här tävling.

Ser fram emot den 8:e december då vi ställer upp igen! Samma bana men med en ford.... uppföljning kommer!